kolmapäev, 13. juuni 2018

Teine päev, 19 veel jäänud

Eilne päev oli toimekas - koolis, siis ühine aasta lõpetamine Rakveres (koos creme brülega). Kolmekäiguline lõunasöök võttis võhmale, kohe raske oli olla. Eks ma enne sõin erinevaid saiu ja leiba ja snäkivaagen neljakesi... peale suppi oli juba kõht täis. Aga siis veel kala (kohafilee) ja magustoit. Kulukas ikka ka - arve oli 30 euri. Hull lugu kohe. Arvasin, et ega ma rohkem süüa jaksagi, aga näe  - südaööks kõht jälle tühi ja siis läksid viinamarjad ja kommid nagu muiste. Ülesöödud kõhutäis teeb loiuks ja uniseks, patserdad nagu part vaarudes kahele poole.




Eilne päevaplaan sai tehtud - ring rattaga, kreemitamine ja siis see jutt juurde. Õhtul läksin veel ujuma. Alguses oli vesi külm, märg ja vastik. Lained ei lasknud eriti ujumisele mõelda, pigem ikka selline kümblemise moodi. Aga siis sai keha nagu ikka kuidagi aru, et vesi on soojem kui õhk ja nii ma oma pool tundi seal lebotasin. Imetlesin päikeseloojangut merre ja liikusin lainetega ühes rütmis. Koer pidas laineid liiga suurteks, tema sügavale ei tulnud.  Aga pisut ikka ja siis oli auto ta niiske karva lõhna täis... Ütleme nii, et parim parfüüm ta just ei ole. Koju saime umbes poole kaheteistkümne paiku ja ikkagi oli valge ... Põhjamaade valgete ööde võlu on ikka hingematvalt ilus.

Tagasiteel puhkisin mäekallakust üles ja olin üsna hingetu. Treenitus on olematu - on kokkuvõte sellele puhkimisele. Kodus hakkas külm ja pugesin teki alla ning kui kõht sai täis, vajusid silmadki kinni.

Uni kipub kallale ka praegu. Olen täna oma 150 lehekülge seda raamatut neelanud. Ootan kella kolmest koosolekut Kaspariga, et panna järgmiseks aastaks lõiminguplaane kokku. Kristiine KIK-i projekt loodushariduse jaoks sai rahastuse ja 8ndike jaoks on AHHAA ja elekter plaanis.
Kristjan keksis, et ka ühisprojekt Väätsaga sai raha ja lapsed saavad nüüd nädalaks minna metsa hakkamasaamist harjutama. Aga minu projektid?

Püüdsin traalida ka seda salati retsepti (mango-maasika-avokaado-salatilehed ja hapukam õlikaste), aga ei ole varnast võtta. Tundub , et kombineerimise lugu rohkem.
Mango-avokaado-maasika salat - valmistamisaeg u 20 min
Koostisained:
5 tassi noort kapsast - ilmselt võib asendada salatiga
1/2 pikka kurki viilutatuna
1/2 punast sibulat viilutatuna
1 avokaado viilutatuna
1 mango kuubikutena
3 tassi maasikaid viilutatuna
1/2 tassi mandlilaastu

Salatikastmeks:
1 tass viilutatud maasikaid
1/4 tassi mango valget balsamico äädikat
1 teelusikas dinjoni sinepit
2 spl oliiviõli
2 tl värsket tüümiani
1 küüslauguküüs
maitseks värskelt jahvatatud pipart

Valmistamine:
a) sega blenderis kõik kastmeained ühtlaseks
b) aseta salatikaussi kihiti kapsas (salat), sibul , kurk, mango, maasikad, avokaado ja mandlilaastud. Peale valada salatikaste.
http://ripe-life.com/mango-strawberry-avocado-salad/


Strawberry, Mango and Avocado Salad with Honey Balsamic Vinaigrette

Serves 2 as an entree salad with 1/4 cup of dressing
My favorite mangos are the small yellow Ataulfo mangos, sometimes called champagne mangoes. They’re sweet, creamy, not at all fibrous and have a small pit. Their peak availability is during the Spring and Summer months so get them while they last! You can substitute regular lime juice if key lime is not available.

Vinaigrette Ingredients

2 Tablespoons balsamic vinegar
2 Tablespoons extra-virgin olive oil
1 Tablespoon lemon juice
1/2 teaspoon Key Lime juice
1 teaspoon honey
1/4 teaspoon salt

Salad Ingredients

4 cups greens, chopped (I use Romaine and Spinach)
8 strawberries, hulled and quartered
1 small avocado
1 small champagne mango
1/4 cup pecan halves, chopped (optional)
1 grilled chicken breast, sliced (optional)

Directions

Combine all of the vinaigrette ingredients in a 2-cup measuring cup or small, deep bowl. Blend with immersion blender until emulsified. (Check to make sure the honey doesn’t stick to the bottom!)
Alternately: Combine all ingredients except olive oil in a small bowl. Whisk to combine, then slowly pour in olive oil while whisking briskly until emulsified.
Divide greens among two bowls. Add strawberries. Cut avocado in half. Dice each half with a paring knife and scoop out avocado, using one half for each salad. (Video: How to dice avocado) Repeat with mango, dicing half for each salad. (Video: How to cut a mango. I like to dice and scoop mine out just like the avocados.) Add chopped pecans and sliced chicken, if desired. Drizzle with vinaigrette and serve immediately.
Leftover dressing can be stored in the fridge for a week or so. Salad can be prepared (undressed) ahead and stored tightly covered in the fridge for up to 6 hours. (I find the avocado doesn’t brown in that period of time.) Add dressing just before serving.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar