kolmapäev, 13. november 2019

Guimaraes

Jõudsime projektikohtumisele päev varem kohale ja nagu tellitult oli sajuse öö järel taeva ära klaarinud ja kuskil kella 9 paiku hakkas paistma päike. Soe, hurmav, särav ja kogu maailma kuldseks muutev taevakeha. Mõningase kaevamise järel kohaliku hotelli infomaterjalides ning ilmateate vaatamisetulemusena sai selgeks kurb tõsiasi - on tulemas vaat et ainus päikeseline päev ja seda tuleb kasutada, et saada mägedest kätte vaade, mis tõeliselt meelt ülendab. Niisiis - Guimaraes. Googel teatas, et koht on u 30 km eemal ja sinna saab bussiga  - 50 minutit ning oled naaberlinnas. Juhul kui vahepeal olevaid külakesi mitte naabriteks pidada. Igatahes ei ole siin nii nagu Eestis, et saad kohe aru, kus üks asula lõpeb ja teine algab. Suht palju elab neid siin koos (Kaja luges kuskilt 200 hinge ruutkilomeetrile).
Väike vikerkaar keset linna meie tänava otsas, selle ifopunkti juures.

Busse läks umbes tunniste vahedega. Hakkasime siis orienteeruma - hakatuseks infopunkti ja seal varusatuna kaardiga bussijaama. Bussijaamas selgus, et järgmise reisini on oma 45 minutit ja nii ma kakerdasime seal ümbruses... Leidsime vene (ukraina, rumeenia, gruusia, läti) kaupa müüva poekese Troika ja siis veel ühe sarnase kauplemiskoha, milles noor näitsik lahkeste vene keelt kõneles. Ikka on nii, et ka marjamaal elades igatsed heeringat, tatart ja vene viina.. seda nad kõik siis ka pakuvad.

 Uudistasime kohalikus toidupoes kuivatatud kala. Nimelt on neil rahvusroaks kartul kuivatatud tursaga. Maitses hästi õhtusel söömaajal. Turska püütakse kuskil Islandi lähistel ja siis need suured soolatud ja kuivatatud rümbad ongi müügis.

Bacalhau com Natas
Bacalhau (codfish) is the most popular fish in Portuguese cuisine – a fact proven by the hundreds of ways to prepare it. While grilling and boiling are more common cooking methods, baking is also a good way to go, and bacalhau com natas (codfish with cream) is a richly flavored masterpiece. It’s not the quickest recipe to make and not offered as often as other recipes, so the dish should be pounced on when offered (well, maybe not literally).

No igatahes oli seal koos kala,kartul, sibul, muna ja petersell. ja maitses hästi.
http://portuguesefood.pt/recipe/bacalhau-com-natas/

 Sügis Portugalis on oma jõus ja erivärvilis puid oleks tahtnud bussiaknast veelgi pildistada, kuid peale jääb vaid värvilaik, mis suurt meeleolu edasi anda ei suuda. Seega nautisin eukalüptisalusid oma roheluses, miskite vahtrate punast ja tammede pruunikat, eriti põnevad olid kollase-rohelise segi kandvad isendid. Nime ei tea ja pole suurt aega otsida ka.
Jõulud olid kaubanduskeskuses juba alanud, Edasi jalutades oli ikka maast laeni jõlupuu ka. 



Imeline värvide maailm koos jalge all kahisevate kuivade lehtedega. 





 Hing laulis ses avaruses. Argine meel püüdis püüdmatut, panna tunnet pilti. Nadi, eksju?

 Valguse ja varjude mäng grottide vahelisel teel.









Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar